IT Officer professional knowledge Quiz – 8

Hii Friends , We are starting an IT Officer professional knowledge Quiz  series .This will be very fruitful for upcoming IBPS specialist Officer (IT) exam.All the questions are carefully selected according to the syllabus of  Specialist officer (IT) Exam.IT knowledge will be very important for exam perspectives as it will cover the major marks portion.Professional knowledge will be of 75 Marks.There will be 50 Questions carrying 1.5 marks each.So here   is the Quiz :

Q.1 The number of regions in a connected planer graph with vertices and e edges is
A. n+e
B. e-n
C. e-n+2
D. e/2

Q.2 The best adequate normal form is
A. 2nd NF
B. 3rd NF
C. 4th NF
D. BCNF

Q.3 The network administrator of ABC bank has the ability to decide the optimum route based only on the hop metric. Which algorithm is the protocol implementing ?
A. Bellman-ford
B. SRF
C. RIP
D. IGRP

Q.4 banker’s algorithm used
A. Deadlock avoidance
B. Deadlock recovery
C. Deadlock detection
D. Deadlock protection

Q.5 Which of the following is a congestion control algorithm ?
A. The leaky bucket
B. Token Bucket
C. Resource reservation protocol(RSVP)
D. All of the above

Q.6 In the DBMS approach, application program perform the
A. Storage function
B. Processing function
C. Access control
D. All of the above

Q.7 The network administrator Ajay of ABC bank needs to configure the network routers so that every device displays a welcome message
A. Hostname
B. Name
C. Banner(MOTD)
D. Enable

Q.8 The modify operation is likely to be done after :
A. Delete
B. Insert
C. Look up
D. All of the above

Q.9 ………….. Is present in a spiral model.
A. Code generator
B. Risk analysis
C. Code optimizer
D. Re-engineering

Q.10 The order of the binary search algorithm is :
A. n
B. Square of n
C. nlog(n)
D. Log(n)

Key :

1.c |2.b |3.c |4.a |5.c |6.b |7.c |8.c |9.b |10.d |

Here is the Link for downloading the complete Professional knowledge capsule for IT officer Exam:

Click Here to Download Professtional Knowledge capsule for IT officer  exam

Apart from this,You can also check some very decent books which really provide a good boost to the study Preprations.

This is all about IT Officer professional knowledge Quiz – 8. We have tried our best to keep the content totally error free, however, if you come across any error in the document, please comment below and share your experience regarding our site. Subscribe us with your email id and like our facebook page to be updated with sscjunction.com. Thank You!