FCI GK QUIZ

Hello Friends, We have started FCI GK quiz for the upcoming FCI exam.As GK is very vast subject,So we cannot cover each and every aspect of the syllabus but we will try our level best to provide you guys with exam level GK so that you can do well in the exam.This GK QUIZ will be great for the preparation of SSC CGL, SSC LDC DEO exam.Visit daily for the GK quiz on FCi and another current affair quiz.So here is our 2nd FCI GK Quiz:

1.What is the time period taken by earth to revolve around the sun?
a.365 days 5 Hours 48 Min 45 seconds
b.364 days 5 Hours 48 Min 45 seconds
c.365 days 6 Hours 48 Min 45 seconds
d.364 days 6 Hours 48 Min 45 seconds

2.Niagara Falls are situated in
a.France
b.Italy
c.Canada
d.USA

3.Which of the following rivers has the largest basin?
a.Congo
b.Amazon
c.Ganga
d.Nile

4.A narrow Strip of land Connecting two Large areas of land is known as:
a.Isthmus
b.Strait
c.Peninsula
d.Archipelago

5.Magna Carter is
a.The Name of an English King
b.One of the Napoleon’s Wars
c.The British Naval Ship
d.A historical Document Curbing the king’s Power

6.Headquarters of International Monetary Fund Is Situated in
a.Paris
b.Hague
c.Washington DC
d.London

7.What is the full form of GSLV |?
a.Geo-Synchronous Satellite launch Vehicle
b.Geo-Stationary Satellite launch Vehicle
c.Giant Synchronous Satellite launch Vehicle
d.Gyro Scope Launch Vehicle

8.The Photo-Oxidation process is initiated by:
a.Heat
b.Light
c.Catalyst
d.Oxygen

9.Malaria is a disease which affects the:
a.Heart
b.Lungs
c.Spleen
d.Kidney

10.Gandhiji’s Famous “Quit India Movement call to the British was given in:
a.1940
b.1942
c.1941
d.1943

11.Indian National Ary was formed by
a.Gandhi Ji
b.Subhash Chandra Bose
c.Bal Gangadhar Tilak
d.Lala Lajpat Rai

12.The Conflict between the Mughals and the Marathas begin during the reign of
a.Akbar
b.Jahangir
c.Shah Jahan
d.Aurangzeb

13.First National Emergency in India is proclaimed in:
a.1962
b.1965
c.1978
d.1987

14.Who preside over the sessions of  Lok Sabha?
a.President
b.Prime Minister
c.Lok Sabha Speaker
d.Vice-President

15.Jharia is famous for:
a.Sports goods
b.Cooper Mines
c.Coal Mines
d.Gold Mines

16.Which of the following Mountains are the oldest?
a.Nilgiris
b.Aravali
c.Himalaya
d.Satpura Range

17.Ram Pratap Sagar (In Rajasthan ) is famous for:
a.Nuclear Power Station
b.Aluminium Industry
c.Brassware
d.Sports Goods

18.Match the followings:
Rivers:
a.Indus
b.Ganges
c.Godavari
d.Narmada

Origin:
1.UP
2.Tibet
3.Madhya Pradesh
4.Maharashtra
a. a2,b1,c4,d3
b. a4,b3,c2,d1
c. a1,b2,c3,b4
d. a3,b4,c1,d2

19.A consumer’s equilibrium choice or position is one at which:
a. His Savings are maximized
b. His assets are maximized
c. His satisfaction is maximum
d. Price of goods is maximum

20.The deepest ocean in the world is:
a.Indian Ocean
b.Pacific Ocean
c.The Atlantic Ocean
d.Arctic ocean

Key :

1.a |2.d |3.b |4.a |5.d |6.c |7.a |8.b |9.c |10.b |11.b |12.a |13.b |14.c |15.c |16.b |17.a |18.a |19.c |20.b

This is All About FCI GK QUIZ. We have tried our best to keep the content totally error free, however, if you come across any error in the document, please comment below and share your experience regarding our site. Subscribe us with your email-id and like our facebook page to be updated with sscjunction.com . Thank You!

You can also download the pdf version of the questions.here is the link for the same:

Apart from this,Here are some of the very useful books for the preparation of GK: