Punjab and haryana High Court Clerk Exam Key

Hello guys,on 31-01-2016 Punjab and Haryana High Court exam was conducted in different parts of Haryana and Punjab.Lakhs of Student had Applied for the same. So In this Post, Our experts have solved the Paper for you.These answers are 99.99% right. In case you find anything wrong, then please share the question with its Answer. We have Set C of the paper.The questions of the four set are same.So Here is the list of Punjab and Haryana High Court Clerk Exam Key with Questions :

  1. Which of the following has/have been accorded with “Geographical Indication Status ?
    1.Banaras Brocades and Sarees
    2.Rajasthani Dal-Bati Churma
    3.Thirupati Ladu
    Choose the Correct option of the following :
    a. 1 only
    b. 2 and 3 only
    c. 1 and 3 only
    d. 1,2, and 3
    Ans: 1 And 3 only
  2. Beijing declaration and platform for action often seen in the news is :
    a.A strategy to tackle the regional Terrorism,an outcome of the meeting of the Shenghai Corporation.
    b.A plan for action for a sustainable economic growth in the asia pacific Region,an outcome of the asia pacific economic forum.
    c.An Agenda for women’s Empowerment ,An outcome of the world conference convened by the United Nations
    d.A Stragedy to Combat Wildlife,a Declaration of the East Asia Summit.
    Ans: An Agenda for women’s Empowerment ,An outcome of the world conference convened by the United Nations
  3. Among the Indian languages,Which one is spoken maximum in the world after Hindi?
    a.Telugu
    b.Tamil
    c.Bengali
    d.Malayalam
    Ans:Bengali
  4. Kalamkari Painting refers to :
    a.A hand Painted cotton Textile in South India
    b.A hand made drawing on Bamboo Handicrafts In North East India
    c.A block Painted woolen cloth in western Himalayan region of India
    d.A hand Painted decorative silk colth in north western India
    Ans:A hand Painted cotton Textile in South India
  5. Match the List 1 with the List 2 and Select the correct ansers using the code given below in the list
    List 1                                                                                  List 2
    a.V S Naipaul                                                              1.The Siege of Krishnapur
    b.Salman Rushdie                                                   2.In a Free State
    c.Paul Scott                                                                3.Midnight’s Children
    d.JG Farrell                                                                 4.Staying On
    CODES:
    A            B           C          D
    a. 2             3            4          1
    b. 4             1            2          3
    c. 2             1            4          3
    d. 4            3             2          1
    Ans:  2             3            4          1
  6. Consider the following Pairs:
    1.Garba                    :                      Gujarat
    2.Mohiniattam      :                      Odidha
    3.Yakshagana        :                      Karnataka
    Which of the following is/are correctly matched?
    a.1 only
    b.2 and 3 only
    c.1 and 3 only
    4.1,2 and 3
    Ans: 1 and 3 only
  7. The cabinet of 1946 was led by:
    a.Sir Pethick Lawrence
    b.Lord Linlithgow
    c.Lord Wavell
    d.Sir John Simon
    Ans:Sir Pethick Lawrence
  8. Which of the following countries has been the largest producer of copper(2013)
    a.Chile
    b.China
    c.Peru
    d.USA
    Ans:Peru
  9. Which of the following lakes of India is located in Jammu And Kashmir ?
    a.Phuljhar Lake
    b.Koleru Lake
    c.Anchar Lake
    d.Hamirsar Lake
    Ans: Anchar Lake
  10. Cloves are :
    a.Nodules of stem
    b.Nodules of roots
    c.Leaves
    d.Dried Flowers
    Ans: Dried Flowers 
  11. A person with vision defect ‘Myopia’ can see
    a.Nearby objects Clearly
    b.Distant Objects Clearly
    c.Nearby as well as distant objects clearly
    d.Neither nearby nor distant objects clearly
    Ans: Nearby objects Clearly
  12. The temperature of the human body:
    a.Decreases in Winters
    b.Increases in summers
    c.Neither increases in summers nor decreases in winters
    d.Increases in winters
    Ans: Neither increases in summers nor decreases in winters
  13. Which of the following is not an official language of United Nations Organisation ?
    a.Chinese
    b.Arabic
    c.Spanish
    d.Persian
    Ans: Persian
  14. How many judges are there in the International Court of Justice ?
    a.15
    b.18
    c.20
    d.25
    Ans: 15
  15. Which of the following is called the pearl of Orient?
    a.Philadephia
    b.Chicago
    c.Kent
    d.Singapore
    Ans: Singapore
  16. In which year International Monetory fund was established ?
    a.1944
    b.1945
    c.1946
    d.1947
    Ans:1945
  17. Which Indigenous Plane was developed by DRDO ?
    a.Vikrant
    b.Vayuyan
    c.Tejas
    d.Astra
    Ans.Tejas
  18. The International Day of Older persons is observed every year on :
    a.31st October
    b.21st October
    c.11th October
    d.1st October
    Ans. 1st October
  19. Jaundice affects the :
    a.Pancreas
    b.Stomach
    c.Liver
    d.Intestine
    Ans. Liver
  20. Deficiency of Iron Causes :
    a.Phylaria
    b.Malaria
    c.Anaemia
    d.Intestine
    Ans. Anaemia
  21.  Who won the Asian Shooting Championship?
    a.Heena Sidhu
    b.PV Sindhu
    c.Anjali Chadola
    d.Jitu Singh
    Ans. Heena Sidhu
  22. Who is the Chief Justice of India?
    a.Justice TS Thakur
    b.Justice Raghav Chaddha
    c.Justice Dilip Sahani
    d.Justice LS Rathore
    Ans. Justice TS Thakur 
  23. …………………became the first blind-friendly railway station in India .
    a.New Delhi Railway Station
    b.Lucknow Railway Station
    c. Mysuru Railway Station
    d. chhatrappati Shivaji Railway Station
    Ans. Mysuru Railway Station
  24. The Eleventh International Food Data Conference was held in :
    a.Haryana
    b.Punjab
    c.Lucknow
    d.Hyderabad
    Ans. Hyderabad
  25. G-20 Summit 2015 was held in :
    a.Antalya
    b.Ukraine
    c.Paris
    d.Beijing
    Ans. Antalya
  26. Who wrote the Famous Novel ‘The Guide’ ?
    a. Satyajit Ray
    b.R K Narayan
    c.Arundhati Roy
    d.Chetan Bhagat
    Ans. R K Narayan
  27. Who was the first Indian to become member of the British Parliament?
    a.Firozshah Mehta
    b.Dada Bhai Naoroji
    c.Surendranath Banerjee
    d.DN Wacha
    Ans. Dada Bhai Naoroji
  28. Which of the following property of sound is affected by change in air temperature ?
    a.Wavelength
    b.Amplitude
    c.Intensity
    d.Frequency
    Ans.Frequency
  29. Soilless Agriculture refers to
    a.Sericulture
    b.Hygroponics
    c.Hydroponics
    d.Intercropping
    Ans. Hydroponics
  30. Who is the founder of the concept of “Sarvodaya”?
    a.Mahatma Gandhi
    b.KG Mushroowala
    c.Vinoda Bhave
    d.Jai Prakash Narayan
    Ans. Mahatma Gandhi
  31. Choose the correct Statement about the factories (Amendment )Bill,2015
    a.The Factories (Amendment) bill amends section 66(1) of factories act 1948
    b.Workers will be eligible for paid leave after working for 90 days in a year of the existing 240 days or more.
    c.Both a and b
    d.None of the above
    Ans. None of the above
  32. How many Nobel Prize awards are awarded each year ?
    a.6
    b.5
    c.8
    d.10
    Ans. 5
  33. Red Data Book Provides an Account of
    a.Extinct Animals only
    b.Endangered plants and animal
    c.Endangered Plants only
    d.Fossils Plants
    Ans. Endangered plants and animal
  34. The Madison Square Garden is Situated in the city of
    a.Landon(UK)
    b.Canberra (Australia)
    c.New York (USA)
    d.Paris (France)
    Ans. New York (USA)
  35. The 18th Asian Games also Known as ‘Asiad’ shall be held in 2018 in :
    a.Bangkok(Thailand)
    b.Jakarta(Indonesia)
    c.Beijing(China)
    d.Seol(South Korea)
    Ans.Jakarta(Indonesia)
  36. The Chairman of the Disaster Management Authority (NDMA) is
    a.National Security Advisor
    b.Prime Minister of India
    c.Chief of DRDO
    d.Home Minister of India
    Ans.Prime Minister of India
  37. Which of the following is the official currency and legal tender of Italy ?
    a.Peso
    b.Euro
    c.Franc
    d.Casa
    Ans.Euro
  38. The World Pneumonia Day is observed every year on
    a.November 12
    b.August 16
    c.September 16
    d.October 8
    Ans.November 12
  39. The Individual dots that form the image on a monitor are called
    a.Bits
    b.Bytes
    c.Pixels
    d.Picas
    Ans.Pixels
  40. FTP in computing stands for :
    a.File Transfer Project
    b.File Taggiing Program
    c.File Transfer Protocol
    d.File Tagging Protocol
    Ans.File Transfer Protocol
  41. The RBI known as the lender of the last resort because
    a.It has to meet the credit need of the citizens to whom no one else is willing to lend
    b.Banks lend to go to RBI as a last Resort
    c.It Comes to help banks in times of crisis
    d.All of the above
    Ans.It Comes to help banks in times of crisis
  42. World Consumer Day is celebrated on
    a.15 March
    b.18 April
    c.27 September
    d.10 December
    Ans.15 March
  43. Swavalamban scheme is
    1)A scheme to encourage workers in unorganised sector to save voluntarily for their old age.
    2)It is a co-Contributory Pension Scheme Whereby the central Government would Contribute a sum of Rs.1000 Per Annum
    3.A Scheme to encourage youth towards self employment by providing cheaper Finance
    Which of the following is/are correct ?
    a.only 1
    b.1 and 2
    c.only 3
    d.none of these
    Ans.1 and 2 
  44. The International Day of Tolerance is celebrated on
    a.November 16
    b.November 18
    c.December 16
    d.October 16
    Ans.November 16
  45. How many Kilobytes make a megabyte ?
    a.128
    b.1024
    c.512
    c.64
    Ans.1024
  46. In which organ of the human body are the Lymphocyte cells formed?
    a.Liver
    b.Long Bone
    c.Pancreas
    d.Spleen
    Ans.Long Bone
  47. What is the role of Ultravoilet (UV)radiations in the water purification systems ?
    1)It inactivates/Kills the harmful Mirco organisms in water
    2)It removes all the undesirable odours from the water
    3)It quicknes the sedimentation of solid particles ,removes turbidity and improves the clarity of water
    Which of the statements given above is are correct
    a.1 only
    b.2 and 3 only
    c.1 and 3 only
    d.1,2 and 3
    Ans.1 only
  48. One Astronomical unit is the average distance between
    a.Earth and the sun
    b.Earth and the moon
    c.Jupiter and the sun
    d.Pluto and the sun
    Ans.Earth and the sun
  49. Which of the following is/are examples of chemical change?
    1.Crystallization of Chloride
    2.Melting of Ice
    3.Souring of Milk
    Select the correct answer using the code given below:
    a.1 and 2 only
    b.3 only
    c.1,2 and 3
    d.None
    Ans.3 only
  50. Indira Gandhi prize for peace ,Disarmament and Development for 2014 was given to which one of the following ?
    a.Bhabha Atomic Research Centre
    b.Indian Institute of Science
    c.Indian Space research Organisation
    d.Tata Institute  of Fundamental Research
    Ans.Indian Space research Organisation 

    Directions:In these Questions,Choose the word similar to the given word.

  51. Impediment
    a.clear
    b.Ailment
    c.Incapable
    d.Obstruction
    Ans.Obstruction
  52. Emulate
    a.Praise
    b.Find out
    c.Follow
    d.Assess
    Ans.Follow
  53. Fortitude
    a.Composure
    b.Confidence
    c.Courage
    d.Produce
    Ans.Courage
  54. Interpid
    a.Hesitant
    b.Fearless
    c.Extrovert
    d.Familiarity
    Ans.Extrovert
  55. Meticulous
    a.Correct
    b.Clean
    c.Methodical
    d.Painstaking
    Ans.Painstaking 

    Directions:In The following Questions,out of the four alternatives ,choose the one which can be substituted for the given words /sentences

  56. Fear of Height
    a.Agoraphobia
    b.Hydrophobia
    c.Acrophobia
    d.Pyrophobia
    Ans.Acrophobia
  57. A list of items to be transacted at a meeting
    a.Menu
    b.Agenda
    c.Minutes
    d.Records
    Ans.Agenda
  58. The Study of Birds
    a.Ornithology
    b.Philology
    c.Ontology
    d.Geology
    Ans.Ornithology
  59. Fear of Strangers
    a.Sitophobia
    b.Hydrophobia
    c.Xenophobia
    d.whoopee
    Ans.Xenophobia
  60. Parts of a country behind the coast or a river bank
    a.Swamp
    b.Marshes
    c.Hinterland
    d.Isthumus
    Ans.HinterlandDirections:In the following questions,four alternatives are given for the idiom/phrase.Choose the alternatives which best  expresses the meaning of the idiom/phrase.
  61. To talk through one’s hat
    a.To talk carefully
    b.To talk softly
    c.To talk nonsense
    d.To talk secretively
    Ans.To talk nonsense
  62. To foam at one’s mouth
    a.To brush Properly
    b.To Get very angry
    c.To salivate on seeing food
    d.None of the above
    Ans.To Get very angry
  63. To Look down one’s nose
    a.To show anger
    b.To Retaliate
    c.To insult in the presence of others
    d.To consider someone of no value
    Ans.To consider someone of no value
  64. On this side of the Grave
    a.Outside the Grave
    b.by the side of the Grave
    c.In Life
    d.Before going to Grave
    Ans. In Life
  65. To flog a dead horse
    a.To whip a dead horse
    b.Attempt to do the impossible
    c.Waste one’s effort
    d.To take advantage of a weakness
    Ans.Attempt to do the impossible 

    Directions:In these questions ,Choose the words opposite in meaning to the given word.

  66. Diffidence
    a.Boldness
    b.outspokenness
    c.Fluency
    d.Obstinacy
    Ans.Boldness
  67. Repulsive
    a.Attractive
    b.Offensive
    c.Defensive
    d.Pensive
    Ans.Attractive
  68. Apposite
    a.Intemperate
    b.Inappropriate
    c.Indecent
    d.Incriminatory
    And.Inappropriate
  69. Exaggerate
    a.Underwrite
    b.Understate
    c.Ignore
    d.Condemn
    Ans.Understate
  70. Veneration
    a.Fear
    b.Reverence
    c.Remorse
    d.Disrespect
    Ans.Disrespect

These 70 Questions were asked in the exam.Apart from this a there was an essay writing where one has to write an essay of 250 words.Essay writing carries 20 marks.There is also a paragraph given in hindi.Candidate has to translate it into english . It carries 10 marks.Each MCQ is of 1 mark.Total exam is of 100 marks.The Level of exam is easy.

You can download the Punjab and haryana High Court Clerk Exam Key in PDF :

This is all about Punjab and haryana High Court Clerk Exam Key. We have tried our best to keep the content totally error free, however, if you come across any error in the document, please comment below and share your experience regarding our site. Subscribe us with your email id and like our facebook page to be updated with sscjunction.com. Thank You!