Haryana Patwari Exam Key (Evening Shift)

Hi friends,Today ,In this post we will discuss about the Haryana Patwari Exam Key.This will be really helpful for those who wants to match the questions and find out their scores.The Exam was conducted on 1st May,2016.This is unofficial Key and we Will Provide you answers of the questions of which we are 100% sure for the accuracy,So Here is the Haryana Patwari Exam Key (Evening Shift):

  1. The Constitution of India came into force on
    Ans:26 January,1950
  2. Namdhapa National Park is in
    Ans: Arunachal Pradesh
  3. The Lodi Dynasty was founded by :
    Ans:Bahlol Khan Lodhi
  4. The Excess of Price a Person is to pay rather than forego the consumption of a commodity is called :
    Ans:Producers Surplus
  5. Select the one which is different from the other three responses:
    a.HGDC  b.XWTS   c.BAZY     d.POLK
    Ans:XWTS
  6. Which of the following ,given in jumbled form,is not a boy’s Name ?
    a.INVIHAS   B.ALOGP     c.HEHSMA        d.LMVAI
    Ans:LMVAI
  7. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
    8,24,12,?,18,54
    Ans:36
  8. Sanmitra walks towards north 4 Km,turns right and walks 5 Km.Then he turns towards south and walks 2 Km.Again he takes a turn towards west walks 3 Km and stops for a while.Then he further walks 2 Km.What is the distance of Sanmitra from the starting point ?
    a.16 Km    b.2 Km    c.4 Km    d.3 Km
    Ans: 4 Km
  9. Select the related word from the given alternatives.
    TIME : MITE : : MATE : ……………….
    Ans: TAME
  10. Select the one which is different from the other three responses.
    a.BATVW      b.EFGNM     c.YXSUV       d.SRPNO
    Ans: EFGNM
  11. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
    464,232,116,58,?
    Ans : 29
  12. Arrange the following words according to dictionary order :
    1. Collect    2.Collinear   3.Collection   4.Column     5.Collapse
    Ans: 5,1,3,2,4
  13. From the given alternatives words,Select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
    PRONUNCIATION
    Ans: NATURAL
  14. A Man is four times as old as his son.Twenty years later he will be just twice as old as his son.Find their Present ages.
    Ans: 40-10 Years
  15. 1.086- 0.3983 – 0.669 = ?
    Ans: 0.0187
  16. A Library has an average number of 510 visitors on Sunday and 240 visitors on other days.The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with Sunday is ?
    Ans:285
  17. The sum of all odd numbers between 100 and 200 is :
    Ans:7500
  18. Himanshu does half as much work as yogesh in three fourth of the time.If together they take 18 days to complete the work how much time shall yogesh take to do it ?
    Ans: 40 Days
  19. Two Stations A and B are 110 km apart on a straight line.One Train starts from A at 7 a.m and travels towards B at 20 Km/hr.Another train starts from B at 8 a.m and travels onwards A at a speed of 25 kmph.At what time will they meet ?
    Ans:10 am
  20. 25/0.005 = ?
    Ans:5000
  21. A Man covers a distance from a town A to town B on scooter at 30 kmph and rides back from B to A at 20 kmph.His average speed is :
    Ans:24 kmph
  22. Five Numbers in Geometric progression are such that their product is 32.Find the third number ?
    Ans: 2
  23. 12 Men can complete the work in 8 days.Three days after they started the work ,Three more joined .In how many days will all of them together complete the remaining work ?
    Ans: 4 Days
  24. Which of the following fractions is less than 7/8 and greater than 1/3 ?
    Ans: 17/24
  25. Which of the following metals does not react with water to produce hydrogen ?
    Ans: Cadmium
  26. From which of the following trees Quinine is obtained ?
    Ans: Cinchona
  27. The hardest part of human body is ?
    Ans : Enamel
  28. Dry Ice is
    Ans:Solid Carbon Dioxide
  29. The image formed by a pin hole camera is
    Ans: Real and Inverted 
  30. Which of the following liquids has least density ?
    Ans: Mercury
  31. The Material used in the manufacture of Lead Pencil is
    Ans: Graphite
  32. The Number of chambers in the human heart is
    Ans: 4
  33. Alcoholic beverages are generally made of
    Ans: Ethanol
  34. Plaster of Paris is made of
    Ans: Gypsum
  35. We were brought up in a village and my grand father was a simple ………………… and quite illiterate.
    Ans: Man
  36. He refused to Kow-tow to the government’s wished on this issue ?
    Ans: Be Submissive
  37. It was Perilous Journey across the mountains ?
    Ans: Risky
  38. We have made tentative plans for a holiday ?
    Ans: Permanent
  39. Some democratic countries believe in racial segregation ?
    Ans: Integration
  40. Wear and tear
    Ans: Damage caused by constant use
  41. Not let the grass grow under one’s feet
    Ans: Waste no time in Acting 
  42. Wrongly Spelt word
    Ans: Antepathy
  43. Wrongly spelt word
    Ans: Aganist
  44. Children below the age of 16 can be tried only by the ………………… court .
    Ans: Juvenile
  45. सज्जन का विलोमार्थक शब्द है?
    Ans:दुर्जन
  46. निम्न पंक्तियों में रस है
    राग है कि, रूप है कि
    रस है कि, जस है
    Ans:अद्भुत रस
  47. लक्षमण का पर्यायवाची शब्द है?
    Ans:सौमित्र
  48. अत्यावश्यक शब्द का सही संधि विच्छेद है?
    Ans: अति+आवश्यक
  49. अशुद्ध वर्तनी का चयन कीजिये
    मानुष ख. पोषक ग. जिर्णोद्वार घ. निरपेक्ष
    Ans:जिर्णोद्वार
  50. इकलौता शब्द में समास है
    Ans: दिव्गु
  51. निम्न पंक्तियों में कौन सा अलंकार है?
    माला फेरत युग गया, फिर न मन का फेर, कर का मन का डारि दे, मन का मनका फेर |
    Ans:यमक
  52. निम्नलिखित में से उपसर्ग रहित शब्द कौन सा है?
    Ans:मिलान
  53. नायक में संधि है?
    Ans: अयादि संधि
  54. छठी का दूध याद आना मुहावरे का अर्थ है ?
    Ans:कठिनाई का अनुभव होना
  55. Which country will host 8th BRICS Summit in October 2016 ?
    Ans: India
  56. In which state of India World’s first “White Tiger safari has been launched ?
    Ans: Madhya Pradesh
  57. PM Modi Launched the “Stand up India Scheme in which of the following ?
    Ans: Noida
  58. Recently UIDAI touched the historic landmark by producing 100th crore Aadhaar .The first Aadhaar was issued in which year ?
    Ans: 2010
  59. Who is the CEO of OLX
    Ans: Alec Oxenford
  60. Kaziranga National Park is situated in
    Ans: Assam
  61. Famous song ‘Sare jahan se acha ‘ was composed by :
    Ans: Muhammad Iqbal
  62. The National Institute of Community Development is located at
    Ans: Hyderabad
  63. Which wildlife sanctuary is the habitat of Asiatic Lions ?
    Ans: Gir Forest National Park
  64. Panchayat Raj was first Introduced in India in 1959 in ?
    Ans: Rajasthan and Andhra Pradesh
  65. If a panchayat is dissolved ,elections are to be held within ?
    Ans: 6 Months 
  66. World Environment day is observed on ?
    Ans: 5 June
  67. In 1923 by whom the Swaraj Party was founded ?
    Ans: Motilal Nehru and CR Das
  68. Diego Armando Maradona is a famous player associated with
    Ans: Football
  69. The Term ‘Butterfly Stroke’ is associated with
    Ans: Swimming
  70. Which battle was fought between Marathas and Ahmed shah Abdali in Haryana
    Ans: Third Battle of Panipat
  71. Which District of Haryana has the highest produce of Mustard?
    Ans: Mahendragarh
  72. In Which city Kanod’s Fort is situated ?
    Ans: Mahendragarh
  73. Which District of Haryana has lowest literacy ?
    Ans: Mewat
  74. How many districts were there in Haryana at the time of its formation ?
    Ans: Seven
  75. In the Beijing Olympics ,2008,which sports person was recipient of the bronze medal in Boxing ?
    Ans: Vijender Singh
  76. Who built the Kose Minars (Towers) ?
    Ans : Sher Shah Suri
  77. Hill of Morni is situated in which district ?
    Ans: Panchkula
  78. Heart Haryana is situated in the midst of Haryana is the city named ?
    Ans: Rohtak
  79. The Magazine Haryana Samvad is related with the department of
    Ans: Information and Public relations
  80. Which mineral is found in the district Mahendragarh ?
    Ans:Limestone
  81. Which of the following is not a reserved scheduled caste constituency of state legislative?
    Ans:Narnaul
  82. Which town of Haryana is famous as ‘The city of Weavers’?
    Ans:Panipat
  83. The City Hisar was founded by ?
    Ans: Firoz Tughlaq
  84. The Famous film Actor Sunil Dutt was related with which district of Haryana ?
    Ans: Yamunanagar
  85. Which of the following was not Chief Minister of Haryana?
    Ans: G D Tapase
  86. Bhindawas Wildlife Sanctuary is located in which of the following districts of Haryana ?
    Ans: Jhajjar
  87. Main Flowing river in Faridabad District of Haryana is ?
    Ans: Yamuna
  88. The First Akashvani Center was established in Haryana at
    Ans: Rohtak
  89. Central Institute for Research on Buffaloes (CIRB) is in
    Ans: Hisar
  90. In Which of the following districts Gurudwara Neem Sahib is situated ?
    Ans: Kaithal
  91. Pandu Pindara holy place is nearby which town of Haryana?
    Ans: Jind
  92. Palwal gets the status of districts in the year
    Ans: 2008
  93. Saina Nehwal is associated with which sport ?
    Ans: Badminton
  94. Le Corbusier ,The Architect of Chandigarh was belongs to which country ?
    Ans: France
  95. As per a recent survey by UBS ,The Population of ………… was the largest adopters of Mobile Banking ?
    Ans:China
  96. When There is a vacancy in the office of the president and the vice president at the same time ,the office is held by
    Ans: Chief Justice of India
  97. Net National Product of Country is ?
    Ans: GNP minus Depreciation Allowances
  98. Vasco Da Gama discoved discovered sea route to ………………….
    Ans: India
  99. “Economics is what it ought to be –This is the statement refers to :
    Ans: Normative Economics
  100. Which Bank bagged the prestigious ‘Bank of the year ‘award 2015 in U.K ?
    Ans: Yes Bank

Link for the Current Affairs for  January & February 2016

Apart from this, Here are some of the very useful books for the preparation of GK:

 This is all about Haryana Patwari Exam Key.We have tried our best to keep the content totally error free, however, if you come across any error in the document, please comment below and share your experience regarding our site. Subscribe us with your email id and like our facebook page to be updated with sscjunction.com. Thank You!